fredag 8 februari 2013

Dra el i Jugendhuset

 
Dags att börja det roliga arbetet med mitt röda dockskåp som ska bli mitt Jugendhus!
 
 
 
Så här såg Jugendhuset ut invändigt innan jag började inreda det.
 
 
 
 
 Först skulle elen dras. Jag ville ha infällda elkablar som inte kommer synas. Här har jag borrat hål för sladdarna som ska gå till taklamporna i undervåningen.
 
 
 
 
 Sen fräste jag en liten kanal där jag limmade fast elkabeln.
 
 
 
 
Min sambo, som är mycket mer teknisk än jag, fick rycka in och fästa sladdarna i vägg- och takkontakterna. Han lödde fast de små koppartrådarna i kopparfästena i kontakterna så nu sitter de verkligen fast. Innan jag limmade fast kontakten i taket med superlim kollade jag så att allt fungerade och lampan lyste som den skulle.
 
 
 
 
 
 Sen gjorde jag likadant med väggkontakterna: fräste kanaler i väggarna och fräste ut lite för kontakterna.
 
 
 
 
 
Limmade sladdarna och spacklade igen och slipade. Nu kan tapetseringen börja!

14 kommentarer:

  1. Jag skissar och planerar för mitt första dockskåp och hittade din blogg när jag letade inspiration. Du gör så fina saker och ditt jugendhus kommer nog bli jättefint! Så smart att fräsa spår för att dölja sladdarna! Hur djupa kanaler gjorde du? lade du sladdarna i nåt slags hölje innan du satte dit dem i väggar/tak?
    Tack på förhand / Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Hanna! Blir så glad när någon gillar det jag gör!
      Vad gäller spåren jag fräste så gjorde jag dem inte särskilt djupa, kanske 3 mm. Nu efteråt vet jag att jag skulle gjort lite annorlunda. Jag skulle ha dragit sladdarna i sugrör (precis som man gör i riktiga hus, ja fast inte i sugrör då) som jag sedan skulle lagt ner i spåren. Kanske måste man göra spåren lite djupare då. Då borde man kunna dra igenom nya sladdar igenom sugrören, om det skulle behövas i framtiden och sladdarna ligger ju mer skyddade.
      Lycka till med ditt dockskåpsbygge! Skulle vara roligt att se vad du kommer göra!
      Det finns väldigt inspirerande Facebookgrupper att vara med i, t.ex "Miniatyrer, dockskåp och tittskåp" eller "Vi som gillar Lundby" och där får man mycket inspiration. Folk gör de mest otroliga saker. Mina grejer är ingenting mot deras egentligen :)

      Radera
    2. Tack för ditt svar! Ja, jag kommer nog göra som du tipsade om - lägga sladdarna i ett sugrör innan jag bygger in dem. Jag är med i "Miniatyrer, dockskåp och tittskåp". Så mycket roliga och inspirerande saker folk gör och delar med sig av! Jag har en blogg som jag tänkt dokumentera mitt dockskåpsprojekt i. Har bara gjort två inlägg än så länge dock :) http://lillaminibloggen.blogg.se/

      Radera
    3. Ja det är nog smartast med sugrör! Nästa gång ska jag också göra så. Tänkte nog att du redan var med miniatyrgruppen men tipsade ändå ifall att du inte upptäckt den. Det är den bästa gruppen på FB av alla som jag är med i (den och de andra dockskåpsgrupperna) Här förekommer inget skitsnack eller några aggressiva påhopp, bara uppmuntran och glada tillrop.
      Jag var precis in på din blogg och kikade. Det där skåpet blir perfekt som dockskåp! Får jag länka till din blogg från min?

      Radera
  2. Ja det är en rolig grupp som väcker kreativitet :) Du får gärna länka till min blogg om jag får länka till din? :)

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Vet du var man kan köpa elkabel på metervara till dockskåpet?
    Mvh Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Skala minimal har vet jag:
      https://theswedishcorner.com/lampor-och-el-12v/elmaterial-tillbehor/sladd/
      Mvh Yvonne :)

      Radera
  4. Hej

    Fina hus du har i din blogg, jag bygger själv en del hus men då en engelsk/ameriaknsk stil med det mesta handbyggt, dock gör jag inte möblerna och inventarier, tapeter och el . Efter det får ägaren till det viktorianska huset fylla på i stil som passar.
    Trevligt att det finns folk som är kreativa fortfarande ;-)


    Alexs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter fantastiskt. Var kan man se dina viktorianska hus?

      Radera
  5. Hej,
    Finns det någon i Stockholm som kan hjälpa mig med den elinstallationmed som du beskriver.? Jag har ett 50 år gammalt hemmagjort dockskåp i tre våningar som nu inreds igen. Och behöver ljus,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Älskar att ditt hemgjorda dockskåp får leva vidare. Hoppas du löst elinstallationen på något sätt redan. Tyvärr vet jag ingen som hjälper till med just elinstallation i dockskåp.

      Radera
  6. Hej Yvonne, jag har gjort ett eget dockhus och undrar hur jag ska göra för att dra el på ett säkert sätt. Har du tips och ideer?
    Fina dockhus!
    MVH Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara,
      Tack!
      Ursäkta sent svar.
      Först bestämmer man om man vill 12 volt eller 4,5 (Lundby) 12 volt är ofta något större skala på lamporna än 4,5. Sen köper man kablar och lampor, transformator med mera som passar det voltsystemet man valt. Vill man ha infälld el i golv/tak/väggar får man fräsa kanaler för detta. Rekommenderar i så fall att dra kablarna i ett sugrör. Annars kan man låta kablarna ligga på golvlister eller dylikt.

      Nu för tiden finns det väldigt fina lampor att köpa som är batteridrivna och med tanke på allt jobb det innebär att dra el dockskåpen så skulle jag i alla fall satsa på de batteridrivna lamporna om jag skulle bygga ett dockskåp i dag.
      Lycka till med ditt hus.
      Mvh Yvonne

      Radera